Värt att betala för ID skydd?

Värt att betala för ID skydd?

Jag läste nyligen en artikel om ID-kapningar i Sverige och hur snabbt denna typ av brott ökar i omfattning i Sverige för närvarande. Jag var helt chockad över att läsa att över 85 000 ID kapningar skedde förra året. Jag har aldrig varit särskilt orolig över ID-kapningar förut. Jag använder mina kort försiktigt och är mycket försiktig med vilken data jag delar med mig av online. Efter att ha läst att 85 000 eller nästan en procent att alla svenskar föll offer för ID-kapning förra året så börjar jag undra om det kan vara värt att betala för extra skydd från företag såsom MySafety eller UC.

Jag har ännu inte bestämt mig för om jag skall teckna ID-skydd eller inte men jag vill oavsett vad jag väljer dela med mig av vad jag lärt mig medan jag har tittat lite djupare i ämnet.

Vad är ID-stöld

ID-stöld eller ID-kapning som det också kallas är när någon med hjälp av en persons personliga information tar över deras identitet för att ansöka om lån och kreditkort. ID-kaparen tar ut så mycket pengar hen kan från kort och andra typer av lån och överger därefter den kapade identiteten. Kvar står den verkliga individen med en massa skulder som de inte har tagit. Ju mer välordnad ekonomi du har desto bättre offer är du.

Förra året stal bedragare på detta sätt mer än 5 miljarder kronor. Detta var nästan 50% mer än föregående år. Fortsätter denna trend så kommer det inte dröja länge innan siffran dubblas.

Id-kapningar är fortfarande ett relativt ovanligt brott i Sverige jämfört med vad det är i vissa andra länder såsom USA. Detta beror på att ID-kapningar är lättare att genomföra i USA än i Sverige. Detta då de fäster mycket mer vikt vid social security numbers än vi gör vid personnummer. Det finns en mycket starkare antagande att en person som anger ett personnummer är den de sig i USA än det finns för personnummer i Sverige. Det beror också på att svenska bedragare har varit mer fokuserade på andra typer av bedrägerier än ID-kapningar. Om man tittar på situationen i USA är det dock lätt att se hur problemet kan fortsätta att växa i Sverige och resten av Europa.

Vad händer om man har fallit offer för ID-kapning

I de flesta fall kan man reda ut alla skador som orsakas av ID-kapningar och det är vanligtvis låneföretagen som i slutändan får betala notan för lånen de beviljat till kapade identiteter. Företagen för dock givetvis dessa kostnader vidare till kunderna och detta påverkar hur mycket det kostar att få låna pengar. Detta innebär dock inte att id-kapningar inte kan skapa stora problem för alla de som faller offer för ID-kapning. Man kan normalt eliminera de felaktiga skulderna och återställa sin kredithistoria men att göra det tar ofta relativt lång tid. Om man har tur kan man lyckas återställa sin privatekonomiska situation på så lite som 3 månader. Det är dock inte ovanligt att det tar 6 månader till 2 år innan man har löst alla problem som kapningen skapade.

Det är mycket vanligt att en ID-kappning temporärt helt förstör offrets kreditvärdighet. Det är mycket vanligt att du inte kan ta några nya lån, inklusive bolån under tiden som ID-kapning utreds. Det är också vanligt att du inte kan teckna andra typer av avtal såsom telefonabonnemang. Detta skapar tillfälligt stora begränsningar i ditt liv.

Hur kan man undvika att falla offer för ID-kapning

Det är omöjligt att skydda sig helt från ID-kapningar. Inte ens om man betalar för skyddstjänster är man 100% skyddad. Skyddstjänsterna minskar dock risken att man drabbas, ökar chansen att det snabbt upptäcks om man drabbas och hjälper till att reda ut eventuella problem som uppstått. Exakt vad som ingår i skyddstjänsterna varierar mellan olika bolag.

Att man aldrig helt kan eliminera risken för ID-kapningar och kreditkortsstölder innebär dock inte att man inte kan minska risken för att man skall falla offer för denna typ av brott. Om man agerar på ett ansvarigt sätt kan man dramatiskt minska risken för att man skall falla offer för ID-kapningar. Om man vill minska risken för att man skall råka ut för några problem så skall man undvika att använda kreditkort och visa ID på platser där det är lätt för bedragare att kopiera infon. En viktigt del av detta är att låta någon ta ditt kreditkort eller ID utanför synhåll. Man bör t.ex. betala kontant på alla restauranger där de de inte behandlar kortet direkt vill bordet. (Ett annat alternativ är att gå med till kassan för att betala)

Ett annat bra tips är att köpa ett kreditkorts etui dom skyddar ditt korts RFI chip från att läsas av på distans. Om man har sitt kreditkort i en vanliga plånbok kan bedragare använda fjärravläsare för att kopiera information från alla kort i läsarens närhet. De kan t.ex. sitta på ett fik eller gå omkring i ett köpcentrum för att kopiera data. Ett etui som förhindrar detta är relativt billigt.

Ett annat sätt som bedragare får tag på din information är genom att stjäla din post. Du kan försvåra detta genom att köpa en postlåda med lås.

Du bör även lära dig så mycket som du kan om hur man undviker vanliga bluffar såsom phishing online.

Bedragare kommer alltid att rikta sig mot de lättaste offren först. Du bör därför alltid Genom att göra dig till ett svårare offer än genomsnittet så minskar du dramatiskt risken att du skall råka ut för några problem.

Inga kommentarer