Börja använda rakkniv

Börja använda rakkniv

Jag har bestämt mig för att börja använda rakkniv. Jag har undvikit att ta steget och börja använda rakkniv ganska länge för jag tycker att det känns läskigt att att använda en kniv. Jag är rädd att skära mig. Har dock läst mycket online och risken att skära sig verkar vara relativt låg så länge man håller rakkniv i en vinkel och inte trycker den mot huden. Jag har också läst att man kan använda en persika för att lära sig rätt vinkel. Jag tänker använda denna metod först. När jag kan raka en persika utan att skada dess skinn kommer jag att pröva att raka mig själv. Har också sett vissa källor som säger att man kan använda en ballong för att träna sig på att raka sig. Detta fungerar säkert bra men jag är rädd att jag rycker till med kniven och skär mig om jag råkar smälla ballongen. Att använda persikor verkar säkrare.

Varför jag byter till rakkniv

Jag har absolut inget emot rakhyvlar och gillar det resultat de ger. Jag skulle gärna fortsätta att använda rakhyvlar men det höga priset gör att jag inte känner att jag kan göra det. Jag lägger tusenlappar varje år på rakhyvlar. Detta är en helt onödig kostnad. Om jag inte behövde köpa rakhyvlar så skulle jag kunna investera pengarna eller använda dem till något roligare än rakhyvlar. Jag känner helt enkelt inte att jag kan rättfärdiga att spendera så mycket pengar på rakning varje år.

Dovo Cut-Throat i äkta Mammut.

Dovo Cut-Throat i äkta Mammut.

Särskilt inte när enda anledningen till att jag inte använder en rakkniv är att jag är rädd för att lära mig hur man använder en. Jag har gått till barberare och blivit rakad när jag har varit på semester och jag vet att en rakkniv ger en bättre rakning när man väl lärt sig hur man använder den.

En rakkniv kan med andra ord spara mycket pengar och ge mig en bättre rakning. Det finns ingen ursäkt för mig att inte börja använda rakkniv. Ytterligare en anledning att välja rakkniv är att jag inte gillar dagens slit och släng kultur. Jag gillar att inte att köpa rakprodukter som jag använder en gång och sedan slänger. Det är ett enormt resursslöseri. Särskilt som de flesta av dessa produkter har transporterats långa sträcker innan de kommer till Sverige. En bra rakkniv av hög kvalitet håller däremot i tiotals år. Min farfar hade en som han köpte när han var 25 och sedan använde hela sitt liv.

Att tillverka en rakkniv kräver mer resurser än att tillverka en rakhyvel eller rakblad och de kostar betydligt mer i inköp men det är till skillnad från rakhyvlar och rakblad en engångsinvestering. Detta är något som verkligen tilltalar mig.

Att välja rakkniv

När jag började titta på rakknivar upptäckte jag snabbt att många var relativt dyra. Många knivar kostar tusentals kronor. Detta verkade först mycket dyrt men när jag började räkna på hur mycket pengar jag lägger på rakning nu insåg jag snabbt att så inte var fallet.

När jag tittade på rakhyvlar så gjorde jag två antaganden. Det första var att jag ville ha en rakhyvel av hög kvalitet som håller länge och jag var villig att betala max vad jag nu spenderar på rakhyvlar under två år. Vidare ville jag inte ha ett handtag av plast utan föredrar ett i stål eller ett naturmaterial.

Thiers-Issard Sabatier Rakkniv Renard et Coq Diamanter

Thiers-Issard Sabatier Rakkniv Renard et Coq Diamanter

Jag började med att räkna ut hur mycket jag kunde spendera. Jag har de senaste åren använd Gillette Fusion 5. Jag köper normalt mina blad från Gents eftersom de har de lägsta priset jag har kunnat hitta. Hos dem betalar jag 185kr för 8 blad. Till detta tillkommer 29 kr i fraktkostnad men jag köper många paket samtidigt så jag bortser från denna kostnad. Det händer också att jag glömmer att beställa blad och måste köpa dyrare blad på Ica men jag vill räkna på den lägsta möjliga kostnaden så jag låtsas att jag alltid köper mina blad hos gents. Jag byter blad på min rakhyvel varannan morgon. Ibland oftare om jag skall gå ut eller av annat skäl måste raka mig på kvällen. Jag använder med andra ord ungefär 16 blad eller 2 paket blad i månaden. Detta innebär att jag spenderar 185 * 2 =370 kr i månaden på rakblad. Eftersom jag är villig att spendera två års rakbudget på min rakkniv så kan jag med andra ord spendera upp till 370 * 24 = 8 880 kr på min rakkniv.

Ett annat sätt att se på det är att om jag spenderar max 8880 kr för att köpa en rakkniv så har jag sparat igen kostnaden efter 2 år. Allt efter det är vinst. Spenderar jag mindre så börjar jag tjäna pengar fortare.

Jag bortser här helt från kostnader för rakskum etc. eftersom jag kommer fortsätta använda detta även om jag använder rakkniv.

Att köpa kniv

När jag väl hade räknat ut att jag med gott samvetet kunde spendera 8800 kr på en rakkniv så såg jag att de flesta knivarna faktiskt var mycket prisvärda. Det finns massor av bra rakknivar som kostar kring 2500 kr. Ett fynd om man beaktar att detta bara motsvarar 7 månaders rakkostnad (2500/370 = 6,7).

Det viktigaste för mig var att hitta en kniv som har hög kvalitet, kommer hålla länge och som jag gillar. Som får mig att känna att jag byter upp mig när jag börjar använda rakkniv. Jag hittade tre knivar som jag verkligen gillade.

Thiers-Issard Sabatier Rakkniv Renard et Coq Diamanter. En rakkniv med ett mycket klassiskt utseende och med en trevlig balans mellan elegans och bling. Bladet är gjort av kolstål av mycket hög kvalitet.

Dovo Cut-Throat i äkta Mammut. Denna hyvel kändes bara så cool med handtag i mammutben. Kollade om det verkligen vara äkta och upptäckte att det säljs mycket mammut elfenben varje år och att det faktiskt är billigare än riktigt elfenben. Det är också mycket coolare eftersom djuret är utdött och eftersom inget djur har skadats för att skapa handtaget.

 Iwasaki Kamisori Shirogami


Iwasaki Kamisori Shirogami japansk rakkniv

Iwasaki Kamisori Shirogami. Denna rakkniv var lite dyrare än jag ville betala och kostar 9900 kr men håller mycket hög kvalitet och jag gillar att den är oledad.

Det var inte ett helt enkelt beslut men jag bestämde mig slutligen för att spendera lite mer än jag tänkt och köpa den oledade Iwasaki Kamisori rakkniven. Det som fick mig att välja den trots att den kostade mer än jag ville betala var att jag vet att en av de vanligaste skadorna på rakknivar är att lederna blir glappa eller går sönder. Jag vill att denna rakkniv skall hålla livet ut och genom att köpa en rakkniv utan led känner jag att jag maximerar mina chanser att dem kommer hålla länge. Den extra tusenlappen som jag spenderade innebär att det tar 3 månader till innan jag har tjänat in köpet men det är det värt.

Jag väntar nu bara på att min nya rakkniv skall komma med posten och att jag kan börja träna på persikor.

Inga kommentarer