Vanliga bluffar på nätet

Vanliga bluffar på nätet

I takt med att internetanvändningen ökar växer även antalet nätbedrägerier. Bedragare använder allt mer sofistikerade metoder för att lura människor på pengar eller personlig information. I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste onlinebluffarna och ger tips på hur du kan skydda dig.

Onlinebedrägerier är en allvarlig risk, men genom att vara informerad och försiktig kan du skydda dig själv och dina pengar. Kom ihåg att alltid ifrågasätta och kontrollera innan du skickar några pengar. Inloggningsinformation ska du inte dela med dig av över huvud taget; det finns alltid andra, säkrare lösningar att välja.

Några vanliga typer av bedrägerier

Phishing

Phishing är en teknik där bedragare försöker få tillgång till känslig information som lösenord och kreditkortsuppgifter genom att utge sig för att vara en legitim organisation, ofta via e-post eller falska webbsidor.

Om du till exempel får ett meddelande från någon som utger sig för att vara din bank och du uppmanas att klicka på en länk, tag ett steg tillbaka och låt bli, även om avsändare försöker stressa dig. En vanlig bluff är att bedragare skickar ut ett meddelande med en länk som tar dig till en falsk version av bankens webbsajt. Stäng ned meddelandet, öppna ett nytt fönster i webbläsaren och skriv in den vanliga addressen till din bank. Logga in som vanligt och kontrollera om din bank skickat dig något meddelande. Om din bank verkligen behövde få tag på dig, skulle de inte se till att skicka ett meddelande internt via internetbanken? Du kan också kontakta kundtjänsten hos banken via de vanliga kanalerna för att höra efter.

Bedrägerier med falska webbplatser

Bedragare skapar ofta falska webbplatser som ser ut som legitima företag för att lura användare att ange personlig information eller göra betalningar.

Lotteri- och arvsbedrägerier

Dessa bedrägerier involverar meddelanden om att du har vunnit ett lotteri eller ärvt pengar från en okänd släkting, men om du besvarar meddelant kommer du snart att inse att du måste betala en avgift för att få tillgång till vinsten och/eller dela med dig av känslig information på ett osäkert vis för att bekräfta att du är rätt person.

Det finns många varianter på det här bedrägeriet; ibland är det till exempel inte något lotteri/arv utan bedragaren hävdar istället att du har rätt till någon typ av kompensation på grund av ett rättsfall som nyligen avgjorts.

Investeringssvindel

Investeringssvindel lockar med löften om hög avkastning med låg risk. Bedragarna kan presentera falska investeringsmöjligheter inom nästan vad som helst, men kryptovalutor, aktier och fastigheter är vanligt.

Hur skyddar man sig?

Var skeptisk

Var skeptisk till e-post och andra meddelanden som begär personlig eller finansiell information, särskilt om de skapar en känsla av brådska.

Bedragarna vill ofta inte att du ska ha tid att tänka efter, dubbelkolla information eller diskutera situationen med någon annan, så de skapar ofta en känsla av stress (Jag jobbar på banken, ditt bankkontot är kapat och du måste agera nu för att rädda dina pengar! Jag är ditt barn, jag är i en akutsituation och du måste swisha pengar till mig omedelbart!)

Använd säkra webbplatser

Kontrollera att webbplatsen du besöker använder HTTPS och har ett lås i webbläsarens adressfält, vilket indikerar en högre nivå av säkerhet.

Använd starka lösenord

Använd starka och unika lösenord för dina onlinekonton och aktivera tvåfaktorsautentisering när det är möjligt.

Byt ut lösenord

Även starka lösenord hamnar hos bedragare i samband med att databaser hackas. Byt lösenord efter en viss tid för att minska risken att ditt aktuella lösenord finns med på någon lista över hackade uppgifter som en bedragare just nu arbetar sig igenom.

Dubbelkolla all information

Gör noggrann research innan du investerar i något, särskilt om erbjudandet verkar för bra för att vara sant. Använd tillförlitliga källor för att undersöka företaget och dess erbjudande. Sök på information om vanliga bedrägerier som inkluderar aspekter av den affär du erbjuds.

För de flesta av oss finns det egentligen inte någon tillräckligt stark anledning att göra stora investeringar via främlingar på internet. Om du vill investera ditt kapital kan du gå via välkända företag i Sverige som har tillstånd från Finansinspektionen.

Vad gör du om du råkar ut för en bedragare?

Om du vet eller tror att du har blivit utsatt för en bluff, gör en anmälan till din bank och till polisen.

Om du har lämnat ut finansiell information eller gjort en betalning till en misstänkt bedragare, kontakta din bank omedelbart. Banker har vanligen telefonnummer som är bemannade dygnet runt.

Inga kommentarer