Att välja försäkring

Att välja försäkring

En av de saker som slog mig nu när jag flyttade hem till Sverige är hur mycket större utbud av olika hemförsäkringar man har att välja mellan nu för tiden och hur mycket enklare det har blivit att jämföra olika försäkringar nu när jämförelsesajter redan har gjort det mesta jobbet för mig. Jag behöver inte kontakta varje försäkringsbolag för att se vad som gäller för deras försäkring utan jag kan hitta all data samlad online på ett enda ställe.

En billig försäkring som ger mig den täckning jag behöver

Mitt mål när jag började leta efter en försäkring var att hitta en försäkring som ger mig det skydd som jag behöver men som inte innehåller en massa skydd som jag inte behöver eller som jag har på annat håll. Det finns ingen anledning att betala för saker som jag inte kommer utnyttja. Om jag kan spara en krona genom att eliminera ett skydd jag inte behöver just nu så kommer jag göra det.

Det första jag gjorde var därför att gå igen vilka skydd jag behövde och vilka skydd jag redan hade. De viktigaste skydd som jag behöver är stöld och brand men jag vill också ha en omfattande ansvarsförsäkring eftersom jag bor i en lägenhet just nu. Jag vill också ha en drulle försäkring för att vara på den säkra sidan. Däremot behöver jag ingen reseförsäkring eftersom det ingår när jag betalar för mina resor med mitt VISA kort. (detta är sant för de flesta VISA kort.)

Jag tror att detta är de skydd som de flesta andra svenska som bor i en lägenhet egentligen behöver. Om du bor i villa kan en rad andra skydd vara värda att betala för.

Lösöre

Jag har inte alltför mycket lösöre (lösa ägodelar) eftersom jag sålde eller gav bort det mesta innan jag lämnade Paris. Jag kommer att köpa en del nya saker här i Stockholm men jag kommer så långt som möjligt att försöka begränsa hur mycket ägodelar jag anskaffar tills dess att jag har bestämt mig för om jag skall köpa något eget eller fortsätta hyra. Jag vill inte ha mer saker än jag behöver vid en eventuell flytt.

Med detta i åtanke har jag valt att försöka hitta en försäkring som täcker lösöre för upp till 100 000 kr. Detta är troligen lite mer än jag behöver och egentligen mer än jag kanske borde välja men eftersom alla mina saker kommer vara helt nya så kommer jag under första året kunna få ut hela nypriset på mitt lösöre om något blir stulet. Med detta i åtanke så tror jag det är värt att betala för 100 000 kr täckning. Nästa år kommer jag troligen att sänka skyddet till 50 000 eftersom marknadsvärdet på mina nu nya produkter då kommer vara mycket lägre.

Jag vill inte göra samma misstag som många andra svenskar gör och betala för mer täckning än jag kan utnyttja. Att betala för högre täckning än jag kan utnyttja.

Jämföra priser

Att jämföra priser på försäkringar är som sagt något som är mycket lättare nu än det var när jag lämnade Sverige. Det finns en lång rad sidor som låter sina besökare jämföra priser hos olika försäkringsbolag. De mesta kända är förmodligen Insplanet och compricer. Men det finns även en lång rad mindre aktörer. Jag jämförde priser hos ett flertal av dem för att se vilken som kunde erbjuda den billigaste försäkringen men tecknade till slut en försäkring hos hemförsäkringar genom insplanet.

Inga kommentarer