Svårt att få lån

Svårt att få lån

Ett problem med att komma tillbaka från Sverige från utlandet är att det svenska systemet gör det väldigt svårt att få lån eftersom jag inte har haft någon svensk inkomst under de senaste åren. Det faktum att jag nu har en fast anställning i Sverige med en relativt hög lön verkar spela mindre roll. Det är svårt att få banktjänstemännen att släppa sina automatiserade modeller och istället göra en bedömning utifrån min unika situation. De kan vara någorlunda flexibla för bolån så länge man kan bevisa sin anställning men reglerna för privatlån är mycket mer rigida.

Detta är inte ett stort problem just nu. Jag kommer förmodligen vänta innan jag köper någon bostad och är inte egentligen i behov av ett lån men jag föredrar ändå att veta att jag kan få ett eftersom lån kan tillåta mig att ta till vara på möjligheter som jag annars inte skulle kunna ta till vara på annars. Med detta i åtanke så har jag gått igenom vilka möjligheter det finns att få lån i Sverige om man saknar inkomsthistorik.

Små lån

Små lån är mycket dyra och det är en typ av lån som man helst inte skall behöva. Om man sköter sin ekonomi riktigt, lever inom vad ens inkomst tillåter och ser till att ha en liten buffert så kommer man aldrig att behöva denna typ av lån. Om du redan har denna typ av lån rekommenderar jag starkt att du tar ett nytt större privatlån och betalar av alla dina gamla smålån med pengarna. Genom att omvandla alla dina små lån mot ett större kan du dramatiskt minska dina lånekostnader.

Jag anser inte att man skall använda denna typ av lån alls. De är alltför dyra. Jag kommer därför inte att titta närmare på denna typ av lån. Om du absolut behöver ett litet lån fast du saknar inkomst så är pantbanken alltid ett alternativ som fungerar i vilket land du än befinner dig i.

Större lån

Det finns mycket få långivare som villig att ge större privatlån till dig om du saknad inkomsthistorik. De flesta lånebolag behandlar automatisk din ansökan och om du inte har något inkomst så kommer de inte att ge dig något lån. Det finns ett fåtal bolag som gör manuella bedömningar istället för att förlita sig på automatiska granskningar. Dessa ger dig en bättre chans att få ett lån men de är normalt mycket restriktiva i sitt långivande och det kan fortfarande vara mycket svårt att få lån.

Från vad jag har sett så finns det bara ett sätt att få bra kreditmöjligheter och detta är genom att kunna erbjuda långivaren någon typ av säkerhet. Den bästa säkerhet som du kan ge en bank är fastigheter och det är därför som det är lättare att få ett bolån än det är att få ett privatlån.

Om du har pengarna så kan ett bra alternativ vara att köpa ett hus på en mindre ort där huspriserna är mycket lägre och sedan hyra ut det. I många delar av Norrland kan man t.ex. köpa ett hus för 200 – 300 000 kr men hyresläget är trots detta inte alltför mycket lägre än på den legala marknaden i Stockholm. Detta ger dig en bra investering som kan ge en hög avkastning och ger dig en säkerhet om du måste låna pengar.

Ett annat alternativ är att använda sig av aktier som säkerhet. Avanza bank erbjuder ett mycket förmånligt lån som man kan få med aktier som säkerhet. Hur mycket du får låna beror på vilken typ av aktier du äger och hur mycket dina aktier är värda. Räntan på detta lån är mycket låg och du kan ta ut pengarna och använda dem till vad du vill.

Om du inte har några pengar och därför inte kan skapa/erbjuda någon typ av säkerhet så är det mycket svårt att få något lån. I detta fall är ditt bästa vall att bara vänta tills efter årsskiftet. Så snart du har en inkomsthistorik blir det mycket lättare att låna pengar.

Inga kommentarer