Prövar matkassar

Prövar matkassar

Jag försöker att effektivisera mitt liv så mycket som möjligt. Jag försöker se till att eliminera så många to-do:s som möjligt ur mitt liv. Om det inte är något jag gillar att göra vill jag inte göra det utan då spar jag hellre tiden och jobbar fler timmar. Om jag kan betala någon för att göra något och istället tjäna mer genom att jobba själv så gör jag det. Detta är bra för alla. Jag tjänar mer pengar, någon annan får chans att tjäna pengar och samhället fungerar bättre.

Den svenska iden om att man skall sköta hus och hem själv är mycket destruktiv. Den hindrar många från att helt fokusera på de uppgifter som låter dem tjäna pengar och det berövar någon annan chansen till ett jobb som de skulle kunna ha där de hjälper dig och andra i hemmet. Det ses i Sverige tyvärr ofta som fult att ha städhjälp etc. Det ses inte som ett värdigt jobb. Men sanningen är att alla jobb är värdiga och att ha ett jobb är mycket bättre är att inte ha det. Om svenskar lejde ut mer jobb i sina hem skulle de tjäna mer, betydligt fler personer skulle få jobb, arbetslösheten skulle minska och BNP skulle gå upp.

Jag vet att inte alla som läser detta kommer hålla med om detta. Men mitt mål är att inte göra något som inte behöver göras eller som någon annan kan göra billigare.

Något som jag under en tid funderat på att pröva för att är matkassar. Jag tycker om tanken om att inte behöva handla och inte behöva tänka på vad jag skall äta. I en perfekt värld skulle jag inte vilja laga mat heller men det är alltför dyrt att äta ute varje dag för att jag skall vilja göra det. Det är också svårt att hitta bra mat som levereras och jag vill inte äta ute eftersom jag då kommer behöver spendera en massa tid med att vänta på maten etc. En matkasse verkar vara en bra kompromiss lösning.

Många val

När jag började titta på matkassar upptäckte jag snabbt det mycket stora utbudet på olika matkassar som finns i Sverige. Det finns massor av olika typer av kassar som passar alla. Priset mellan olika kassar kan också variera mycket.

Jag är en köttätare. Jag tycker om grönsaker till maten men jag kan inte tänka mig en vegetarisk kasse. Jag kunde därför snabbt utesluta alla matkassar som är helt eller mestadels vegetariska. Jag vill ha en matkasse som innehåller mycket kött,fisk och kyckling.

Vidare vill jag att kassen skall hålla hög kvalitet och bra ingredienser. Om maten är lokalodlad är det ett plus men detta kommer inte vara en avgörande faktor. Det kommer inte heller om den är ekologisk. Hur mycket kassen kostar är inte avgörande så länge den innehåller bra mat. Jag betalar hellre lite mer och får bra ingredienser.

Tre bönder

tre bönderDen första matkasse (tekniskt sett låda) som intresserade mig var tre bönders köttlåda. De erbjuder en matkasse som levereras varannan eller var tredje månad. Dessa kassar innehåller inte något annat  är 100% kött. Det är med andra ord mer av ett sätt att prenumerera på kött än det är en matkasse. Ris,pasta och potatis håller dock mycket länga så om man bara får kött hemlevererat kan man klara sig utan att handla väldigt länge. Särskilt om man som jag odlar egna grönsaker och kryddor på en inglasad balkong.

De erbjuder blandlådor med olika kött som väger 5 eller 10 kilo samt en nötlåda som bara innehåller köttfärs, Jag har bestämt mig för att pröva deras blandlåda som väger 10kg. Att få 1+ kg kött hem varannan månad verkar bekvämt förutsatt att köttet håller hög kvalitet. Jag kan komma att beställa nötlådan också för att ha mat till både lunch och middag.

Årstidernas matkasse

årstiderna matkasseJag vill dock även pröva en mer traditionell matkasse. Jag har därför även bestämt mig för att pröva årstidernas pescetariska matkasse. Detta är en matkasse som fokuserar på fisk och skaldjur men som även innehåller helt vegetariska mål. Detta är inte idealiskt men är okej eftersom jag kan lägga till kött från tre bönder till måltiderna. Huruvida jag kommer att fortsätta att prenumerera på denna kassa kommer till stor del bero på kvalitén på de vegetariska rätterna. Om de är baserade på grönsaker och rotfrukter kommer jag troligen ge kassen en till två månader innan jag utvärderar om jag vill fortsätta att prenumerera på den. Om den däremot innehåller maträtter baserade på vegetariska ersättningsprodukter såsom vegetarisk korv, vegetariska biffar och dylikt så kommer jag genast att säga upp den.

Inga kommentarer