Pizza på Bananas

Pizza på Bananas

Jag har hört mycket om pizzerian Bananas sedan jag kom tillbaka till Stockholm. Många av mina vänner har rekommenderat restaurangen och sagt att den perfekt representera det nya Stockholm. Ett Stockholm där pizza och hamburgare är finmat men som fortfarande kan avnjutas i miljöer med typisk Stockholmskänsla.

För er som inte redan vet så ligger Bananas i hörnet på en small byggnad på Östermalm. På Skånegatan 47 för att vara mer exakt. Se kartan nedan. De har en trevlig uteservering på två sidor av byggnaden. Detta gör att alla kan hitta en plats som passar dem. De som föredrar en mer öppen servering kan sitta på sidan mot gatan med de som föredrar mer lugn kan sitta på baksidan bredvid en häck. Om man föredrar kan man givetvis även sitta in i restaurangen.

När jag först kom hit visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men till min glädje så har restaurangen en lugn atmosfär trots att den vara relativt fullbelagd när vi kom dit. Menyn hade en hel del intressanta pizzor men eftersom jag föredrar enklare pizzor valde jag att pröva Pata Negra (Svarta fötter) vilken är en pizza gjord på riktig mozzarella (dvs buffelmozzarella) samt Iberico belotta, Scamorza, citronolja och basilika. Normalt innehåller denna pizza även kronärtskocka men jag bad dem ta bort den. Jag vet att många inte tycker att man skall ändra i de menyer som restaurangen erbjuder men jag tror 100% att man skall välja att maximera allt man beställer utifrån sin egen smak och inte vara rädd att förolämpa kocken. Åtminstone så länge man beställer en pizza på en pizzeria och inte en smakmeny på en Michelin restaurang.

Pizzan var god men nådde inte upp till de nivå jag förväntar mig av en pizza i denna prisklass. Detta innebär absolut inte att pizzan eller restaurangen på något sätt var dålig. Men den utmärkte sig heller inte utöver den stenugnsbakade pizza man kan få på hundratals andra pizzerior över hela Europa. Självklart skiljer den sig mycket från en vanlig svensk pizza, men den särskiljer sig inte mycket från andra Italienska pizzerior och är i mitt tycke inte värd de 195 kr som den kostar. Personligen tycker jag t.ex. att 800 grader i Vasastan erbjuder ett bättre alternativ.

Men för att vara helt ärligt så skulle jag nog i de flesta tillfällen välja att istället fara och njuta av Karavans pizza. Det råder ingen tvivel om att deras pizza är mycket sämre mat än den som Bananas erbjuder. Men den erbjuder ändå mer ”förbjuden” njutning än vad Bananas pizza gör som inte riktigt når upp till att vara en kulinarisk upplevelse men samtidigt inte känns lika dekadent som en pizza från Karavan.

Inga kommentarer