Olika sparformer

Det finns många olika sparformer att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Vilken sparform som är bäst beror på många faktorer, såsom individuella mål, risktolerans och tidshorisont. Ett vanlig rekommendation är att man har flera olika sparformer med olika inriktning. Dels för att kunna täcka olika behov, men också för att det är viktigt att diversifiera sparandet för att minska riskerna och maximera avkastningen. Genom att förstå de olika alternativen och deras specifika egenskaper kan du fatta mer välgrundade beslut som hjälper dig att nå dina ekonomiska mål. I den här artikeln kommer vi att kortfattat gå igenom några olika tillgängliga sparformer och titta på vissa fördelar och nackdelar med dem.

sparformer

Sparkonto

Fördelar

Ett sparkonto är ett grundläggande och lättillgängligt sätt att spara pengar. Bankerna erbjuder olika typer av sparkonton, ofta med låg ränta men med hög likviditet. Det anses vara en mycket säker sparform om du har ett konto som omfattas av den statliga insättningsgarantin, eftersom det innebär att dina pengar är skyddade upp till ett visst belopp om banken skulle hamna på obestånd.

Nackdelar

Den låga räntan innebär att pengarna inte växer särskilt mycket över tid, särskilt inte jämfört med andra sparformer som investeringar i aktier eller fonder. Hos många banker kan man få lite högre ränta på sparkontot genom att låsa pengarna, men det brukar ändå inte röra sig om några fantastiska räntor. För mer information, se avsnittet om fasträntekonton här nedanför.

Fasträntekonto

Fördelar

Ett fasträntekonto erbjuder en fast ränta under en bestämd tidsperiod och pengarna är bundna under denna tid. Den fasta räntan kan vara högre än på vanliga sparkonton, vilket gör det lämpligt för längre sparhorisonter. Detta ger en förutsägbar och säker avkastning på ditt sparande. Vissa sparar uppskattar också att pengarna är låsta, eftersom det minskar risken för att de ska ta ut dem impulsivt och göra av med dem.

Nackdelar

Pengarna är bundna under hela perioden, vilket innebär att du inte har tillgång till dem förrän löptiden är över. Om du behöver ta ut pengarna i förtid kan det innebära avgifter eller förlust av intjänad ränta. Man bör i normalfallet inte skaffa sig ett fasträntekonto förrän man redan har byggt upp ett sparande i ett vanligt sparkonto som man kan använda sig av om det uppstår en akut nödsituation.

Aktier

Fördelar

Att investera i aktier innebär att köpa andelar i företag. Aktieinvesteringar kan ge både kapitaltillväxt och aktieutdelningar, och kapitaltillväxten kan vara hög eftersom aktiekurser kan stiga betydligt över tid.

Nackdelar

Aktiemarknaden är förknippad med högre risk än till exempel ett sparkonto. Aktiekurser kan fluktuera kraftigt beroende på marknadsförhållanden, ekonomiska rapporter och företagens prestationer. Det kräver också tid och kunskap att välja rätt aktier att investera i. Vilka aktier man väljer, och hur man sprider sina risker, kan ha en enorm påverkan på hur pass riskfylld portföljen blir.

Fonder

Fördelar

Fonder samlar pengar från många investerare för att investera i ett urval av tillgångar, till exempel aktier, obligationer eller andra värdepapper. Fonder hanteras av professionella förvaltare och erbjuder diversifiering, vilket minskar risken jämfört med att investera i enskilda aktier eller andra värdepapper.

För småspararen som precis har kommit igång kan det vara svårt att få till en vettig riskspridning i portföljen genom att köpa aktier direkt, och då kan ett fondsparande vara en mycket bra idé för att få riskspridning redan från dag ett. Om du lägger alla dina pengar i en och samma fond och/eller fondförvaltare räknas det dock inte som särskilt bra riskspridning även om fonden i sig är väldigt diversifierad.

Nackdelar

Fonder har ofta avgifter, såsom förvaltningsavgifter och ibland köp- och säljavgifter, som kan minska den totala avkastningen. Resultaten är också beroende av förvaltarens skicklighet och du kan inte påverka de beslut som fattas.

Fonder kan vara aktivt eller passivt förvaltade, och de aktivt förvaltade kostar vanligen mer i fondavgifter än de som är passivt förvaltade.

Obligationer

Fördelar

Obligationer är skuldebrev som utfärdas av företag, offentliga organisationer eller regeringar för att låna pengar från investerare. De erbjuder regelbunden ränta (kupongbetalningar) och återbetalning av huvudbeloppet på förfallodagen. Obligationer anses generellt vara mindre riskfyllda än aktier och ger en mer stabil avkastning. Exakt hur riskfyllda de är beror mycket på utfärdaren. Svenska statsobligationer anses till exempel vara säkrare än statsobligationer utfärdat av ett land med högre politisk och ekonomisk instabilitet.

Nackdelar

Obligationer erbjuder ofta lägre avkastning än aktier, vilket innebär att de inte är lika attraktiva för långsiktig kapitaltillväxt. Det finns också risker, till exempel ränterisken som innebär att värdet på obligationer kan sjunka om ränteläget stiger och obligationsräntan inte är knuten till något index eller liknande.

Investeringssparkonto (ISK)

Fördelar

Ett ISK är en kontoform som gör det skattemässigt enkelt att spara i aktier, fonder och vissa andra värdepapper. Istället för att betala skatt på kapitalvinster betalas en årlig schablonskatt baserad på kontots värde och statslåneräntan. Detta gör det enklare att deklarera och hantera skatten på dina investeringar, och många privatpersoner i Sverige använder sig idag av ISK för att investera i aktier, fonder, med mera.

Nackdelar

Schablonskatten betalas oavsett om investeringarna går med vinst eller förlust, vilket kan vara en nackdel under år med negativ avkastning. Du betalar skatt baserat på värdet i kontot och värdet på dina insättningar under året, så du kommer att betala skatt även de år då värdet sjunkit och de år då du inte har realiserat några vinster. Du får inte kvitta förluster mot vinster när du har dina investeringar i ett ISK.

Kapitalförsäkring

Fördelar

En kapitalförsäkring är en sparform som kombinerar sparande med livförsäkring. Sparandet beskattas förmånligt och utbetalningarna kan skräddarsys efter individuella behov. Denna form är populär för långsiktigt sparande, till exempel till pension, och erbjuder viss flexibilitet i utbetalningsstrukturen. Du kan sätta någon annan än dig själv som förmånstagare för kapitalförsäkringen om du vill. Du kan bestämma i förväg om pengarna ska betalas ut som en klumpsumma eller med ett mindre belopp varje månad tills hela summan är utbetald.

Nackdelar

Kapitalförsäkringar kan ha högre avgifter än andra sparformer och är ibland mindre flexibla när det gäller tillgång till pengarna innan den avtalade utbetalningstiden. Du blir inte ägare till de värdepapper som ligger i din kapitalförsäkring, utan de ägs av försäkringsbolaget och du har bara ett krav på motsvarande värde gentemot försäkringsbolaget. Detta innebär bland annat att du inte har rätt att rösta på bolagsstämman för företag som kapitalförsäkringen äger aktier i – den rösträtten går istället till försäkringsbolaget.

Kapitalförsäkringar var mer populära i Sverige förr, innan sparformen ISK hade införts. De är fortfarande populära bland sparare som vill kunna sätta någon annan som förmånstagare.

Fastigheter

Fördelar

Att investera i fastigheter innebär att köpa och äga fastigheter för att generera hyresintäkter och kapitaltillväxt. Fastighetsinvesteringar kan ge stabila inkomster och är ofta inflationsskyddade.

Nackdelar

Fastighetsinvesteringar kräver ett stort initialt kapital och kan vara mindre likvida än andra sparformer. Underhållskostnader, försäkringar och fastighetsförvaltning kan också vara tidskrävande och kostsamt. Som fastighetsägare tar du på dig juridiska skyldigheter som du inte skulle få om du till exempel köpte alkier i ett fastighetsbolag istället. Om du dessutom hyr ut dina fastigheter tillkommer ytterligare juridiska skyldigheter gentemot dina hyresgäster.

Guld och andra ädelmetaller

Fördelar

Investeringar i guld och andra ädelmetaller används ofta som en skydd mot inflation och ekonomisk osäkerhet. Dessa tillgångar kan köpas i fysisk form eller genom finansiella instrument som certifikat och ETF:er (börshandlade fonder). Guld har historiskt sett vanligen behållit eller ökat sitt värde under ekonomiska kriser.

Nackdelar

Priserna på guld och ädelmetaller kan vara volatila och ger ingen löpande avkastning som ränta eller utdelningar. Förvaring av fysiska metaller kan också medföra kostnader och säkerhetsrisker, och det kan vara svårt (och ibland även farligt) att försöka sälja fysiska metaller i en krissituation.

Inga kommentarer