Att göra när man flyttar

Att göra när man flyttar

På denna sida kommer jag att titta närmare på vad man skall göra innan man flyttare till ett nytt boende. Processen kan vara lite annorlunda om man flyttar utomlands. I denna artikel kommer jag fokusera på vad man skall tänka på om man flyttar till eller inom Sverige.

Elektricitet

Det är mycket viktigt att anmäla till elbolaget att man flyttar ut ur ett hus och flyttar in i ett annat. Om man inte anmäler sin flytt kan man bli ansvarig att betala elräkningar för sin gamla bostads tills problemet upptäcks och rättas. Det är även mycket viktigt att man anmäler vart man skall flytta in så att man vet att elen är på när man kommer dit. Det finns mycket pengar att tjäna på att välja rätt elbolag. Man kan välja att göra det när man väl har flyttat in men det är ännu bättre att göra det redan innan så att man betalar så lite som möjligt redan från dag ett. Olika bolag har olika priset på olika orter så det är inte nödvändigtvis så att det bästa valet i din gamla bostad även är det bästa valet i din nya bostad.

Eftersom jag flyttade från utlandet så har jag dock valt att byta elbolag efter min flytt. Det kändes alltför komplicerat för att sköta från utlandet eftersom jag inte riktigt vet hur det nya systemet fungerar. Det hade inte införts när jag flyttade utomlands.

Försäkringar

Det är viktigt att komma ihåg att anmäla din flytt till dina försäkringsbolag. Det är viktigt att din hemförsäkring skyddar dig i ditt nya hem från dag ett. Det är också viktigt att du anmäler din flytt till bilförsäkringsbolaget. Din flytt kan påverka priset på dina försäkringar.

Internet

Internet är en annan tjänst som man vill flytta i förväg så att man har internet installerat i den nya bostaden den dag man flyttar in. Det är upp till dig att välja om du vill flytta ditt befintliga internet eller om du vill skriva ett helt nytt avtal. Att skriva ett nytt avtal ger ofta en bättre tjänst till ett bättre pris. Detta är sant oavsett om du behåller samma bolag eller om du byter till ett annat. I vissa byggnader så finns det redan en internet anslutning som ingår i hyran och om du nöjer dig med den så behöver du inte betala för någon extra snabbare anslutning. Det är den lösning jag tänker använda mig av.

TV

Om du vill ha kabel TV i ditt nya hem så måste du teckna ett abonnemang eller flytta ditt befintliga. Om du redan har ett kan en flytt vara ett bra tillfälle att säga upp det. Betal-TV kostar mycket mer pengar per år än man kanske tänker sig och personligen tycker jag inte det är värt det med tanke på alla alternativ som numera finns online. Många av dessa alternativ är gratis eller i vart fall billigare än traditionella alternativ. Exempel på bra alternativ online inkluderar bland annat HULU, Amazon och Netflix.

Tänk på att kabel tv kostar mellan 3 och 5000 kr per år om du vill ha det. Det kanske inte verkar så dyrt när man tänker sig den månatliga kostnaden men om man slår ut det över året ser man att det blir mycket pengar. Tillräckligt med pengar för att man skall kunna hoppa på en sista minuten semester till ett varmt land om man struntar i kabel TV.

Matkassar

Matkassar är ett för mig ett helt nytt alternativ som jag inte sett mycket av i Paris. Men detta kan bero på att lokal små butiker spelar en mycket viktigare roll i den lokala kulturen där. Jag har tittat närmare på matkassar sen jag kom hem och har bestämt mig för att pröva dem eftersom de verkar som ett mycket bekvämt sätt att lösa mina inköp av dagligvaror. Det är förvisso lite dyrare än i butik men jag värderar min tid högt och tycker det klart är värt priset. Jag kommer därför att teckna ett abonnemang nu under veckan. Jag tror jag kommer använda mig av tre bönders matkassa eftersom denna innehåller mycket kött.

Adressändring

En annan sak som du alltid måste göra när du flyttar inom Sverige (eller till Sverige) är att adressändra och folkbokföra dig på din nya hemort. Detta är mycket viktigt eftersom det har betydelse för saker såsom skatt och sjukhusvård. Om din nya hemkommun har en högra skatt kan det vara frestande att glömma att adressändra men det är ändå bättra att göra det ifall du råkar ut för en olycka och behöver omfattande vård.

Om du flyttar till eller från utlandet finns det särskilda regler som gäller för när du skall folkbokföra dig/skriva ut dig. Det är viktigt att du läser mer om dessa regler innan du flyttar till eller från landet. Det är t.ex. viktigt att du vet när du skall skriva ut dig och när du skall fortsätta stå skriven på din senaste svenska bostadsort.

Inga kommentarer