Jag har fått ett flertal e-post från läsare som har frågat mig om vad som fick mig att flytta utomlands, varför jag kommer tillbaka och om jag har några tips för andra som vill pröva sin lycka utomlands.
De två första frågorna är lätta att svara på. Jag flyttade utomlands för jag vill ha nya erfarenheter. Anledningen till att jag valde just Paris var att jag fick ett bra jobb där. Anledningen till att jag kommer hem igen är att jag blev erbjuden en bra möjlighet här.
Frågan om jag har några tips för de som vill flytta utomlands är mer intressant och den jag kommer fokusera på här nedan. Dessa tips är baserad på min tid i Frankrike samt tid jag tidigare bott i Afrika och Syd Amerika.
Mina 8 bästa tips för den som vill flytta utomlands
- Man kan aldrig vara helt förbered på att flytta utomlands. Det finns alltid risker och okända element. Det är därför ingen ide att spendera år på att förbereda sig. Om du verkligen vill pröva lyckan utomlands så är det bara något man gör. Börja söka jobb utomlands redan nu. Det finns inget som säger att det kommer gå bättre om ett år.
- Lär dig grundläggande fraser på det främmande språket innan du flyttar. Man behöver inte kunna särskilt mycket av ett språk för att kunna klara sig i ett samhälle men det är bra om man kan lite grundläggande fraser så att man kan köpa mat och dylikt. När du väl är på plats i ditt nya hemland så kommer du snabbt lära dig mer av språket.
- Lämna inga livlinor. När man flyttar är det viktigt att man verkligen flyttar helhjärtat. Man skall inte ha en alternativ plan där man kan flytta hem igen. Om man har detta är risken stor att man vänder hem vid minsta motgång. Genom att sätta sig själv i en mer utsatt position kan man tvingas att lyckas på den nya orten.
- Försök köpa en bostad så snart som möjligt. Detta kan låta konstigt men det är ofta svårt att bli riktigt etablerad i ett samhälle så länge man saknar eget boende. Så snart man köper ett eget hus så ses man som mycket mer inflyttad och får enligt min erfarenhet en helt annan relation till sina grannar. Detta innebär inte att folk är otrevliga om du hyr. Men som husägare bland andra husägare (eller bostadsrätt) så blir du del av ett mer tätslutet sällskap.
- Var inte rädd att behålla dina egna traditioner. Man ser ofta rådet att man skall anpassa sig till kulturen dit man flyttar. Detta är ett gott råd. Även om det normalt handlar mer om att man skall respektera den än att anpassa sig till den. Det är dock enligt mig viktigt att du inte glömmer dina egna traditioner. Dessa gör dig mer intressant i det nya samhället. Undvik dock att göra saker som anses respektlösa i den andra kulturen även om det är en del av din kultur.
- Lita inte på guideböcker utan lär dig själv om lokala traditioner. Det är mycket vanligt att guideböcker har felaktig utdaterad information. Information om kulturella beteenden som fortfarande finns med i guideböckerna trots att de har dött ut i samhället.
- Gör inget som du inte skulle göra i Sverige. Det är vanligt att man ser utflyttade svenskar som under de första månaderna beter sig på ett sätt de aldrig skulle göra i Sverige. Eftersom de inte längre har någon social krets så börjar de dricka mycket och förlorar alla spärrar. Detta kan snabbt ge dig ett rykte på den nya orten som kan ta år att tvätta bort. Det är därför viktigt att du beter dig professionellt från dag ett. När du har byggt din plats i samhället kan du tillåta dig lite fler friheter igen (med måtta)
- Vissa rättssystem är mer flexibla än det svenska och i vissa fall kan man behöva vara medveten om detta för att göra livet lättare för sig. Jag förespråkar inte att man skall stödja korruption men i vissa fall kan några extra kronor skynda på en process som ändå skulle få samma slutresultat. En liten gåva kan med andra ord fungera som en expressavgift. Handläggaren kommer ofta prata om svårigheter om de förväntar sig en gåva av detta slag. Kom ihåg att det är gåva, helt oberoende av allt annat och skall alltid omnämnas som sådant. En muta vore olagligt.
Inga kommentarer