Att välja internet

Att välja internet

En av de viktigaste sakerna för mig att ordna så snart jag flyttade in i min nya lägenhet var att få Internet installerat. Som de flesta andra så använder jag internet till en lång rad olika saker och nästan allt blir mer komplicerat att göra utan internet. Jag kan använda dataplanen på min mobil men jag föredrar oftast att använda min laptop eller min padda för att surfa på internet. Mobilt surfande begränsas i min smak alltför mycket av din lilla skärmstorleken.

Mina första tankar om internet i Sverige jämfört med Paris är generellt goda. Hastigheterna är bra och priserna relativt bra. Vad jag dock noterat är att bolagen verkligen anstränger sig för att sälja snabbare internet ände flesta kunder behöver eller kommer utnyttja. Detta är givetvis helt logiskt ur internetbolagens perspektiv eftersom de får in mycket mer pengar utan att det kostar dem något mer. Eftersom 90% av kunderna kunde ha klarat sig med ett billigare abonnemang 90% av tiden. Det faktiska utnyttjandet av denna extra kapacitet blir mycket litet. Att få kunderna att betala för snabbare internet är med andra ord i princip gratis pengar.

En annan sak som jag har noterat är ett stort fokus på nedladdningshastigheterna och mycket litet fokus på de ofta viktigare uppladdningshastigheterna. Nedladdningshastigheterna är oftast tillräckligt bra för de flesta svenskar. Om man upplever några problem så ligger dessa mycket mer ofta med uppladdningshastigheterna. Uppladdningshastigheten är t.ex. mycket viktig för Skype samtal och för online dataspel.

Med detta sagt skall jag titta närmare på varför jag valde det internet som jag valde.

Hur snabbt internet behöver jag?

Jag är nog en relativt genomsnittliga internetanvändare. Jag använder internet mycket men använder bara mer sällan tunga tjänster. Jag använder regelbundet Skype och Magic jack men jag spelar inte online. Varken casinospel eller dataspel.

Den tyngsta tjänst som jag regelbundet använder mig av är streaming tjänster för TV. Om jag väljer ett internetabonnemang som fungerar bra med min streaming så skall den med andra ord klara av alla andra tjänster jag använder också. Min TV som jag streamar till är enbart en 720p TV så jag behöver inte kunna streama i Ultra HD. Om jag läser Netflix rekommendationer ser jag att jag troligen skulle kunna klara mig med 2 mb som är minimum för att kunna streama vanlig tv men de rekommenderar minst 5 mb för vanlig HD tv. Med detta i åtanke så väljer jag ett 5 MB abonnemang. Dessa är fortfarande mycket billiga men bör ge mig bättre tv mottagning. Särskilt om jag vill surfa medan jag tittar på TV.

Eftersom jag regelbundet använder Skype är upphastigheten också mycket viktig, Ett minimum för att jag skall överväga en tjänst är 2.5 mb upp men jag föredrar om uppkopplingen är 5 upp/ner

Hur stabil är tjänsten

Det spelar ingen roll hur snabb en internet tjänst är om den inte är stabil nog att faktiskt ger dig de hastigheter du betalar för. De flesta hastigheter som anges är max hastigheter och det finns ingen garanti att du alltid kan uppnå dessa. Viken hastighet du uppnår beror både på din internetuppkoppling och webbsidans internetuppkoppling. Du skall därför alltid använda en webbtjänst såsom speedtest.net om du vill se hur snabbt internet du verkligen har. Prova mot flera servrar för att se vilken din genomsnittliga hastighet är.

Det är omöjligt att få pålitliga siffror om hur stabilt en internettjänst är och vilka deras verkliga hastigheter är från bolaget själva. De kommer givetvis säga att deras tjänst är helt stabil och en av branschens mest snabbaste. Det enda sättet att få veta detta är genom att läsa vad andra säger om dem på nätet och läsa oberoende tester.

Hur mycket kostar abonnemanget

Jag vill betala så lite som möjligt för mitt abonnemang. Jag ser ingen anledning att betala för ett snabbare abonnemang än jag behöver. Jag förklarade varför i artikels inledning. Kan jag få en högre hastighet till samma pris på så kommer jag dock givetvis att välja det. Jag är inte intresserad av paket där det även ingår TV eftersom jag anser att betal-TV är alltför dyrt för att vara värt priset eftersom man numera har så många alternativ online. Jag är heller inte intresserad av tjänster som gratis hot spots eller liknande eftersom detta internet enbart är för mitt hem. De enda ställena jag använder min laptop är hemma och på kontoret så jag har inte behov av internet på andra platser.

Inga kommentarer